PODPROGRAM 2020– efekty
- Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Przysusze z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (fasolka po bretońsku).
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa rozpuszczalna zbożowa),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 390 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 17,68791 ton żywności;
o 1596 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2020 dla 390 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono jedne warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - jedno spotkanie dla 15 uczestników
• Żywieniowo – dietetyczne jedno spotkanie dla 15 uczestników
• Kulinarne - jedno spotkanie dla 15 uczestników
• Niemarnowanie żywności – jedno spotkanie dla 15 uczestników
- warsztaty w formie wydawniczej – dla 98 osób